Mit csináljunk, ha fesztiválon lecsap a vihar?

Mit csináljunk, ha fesztiválon lecsap a vihar?

Forróság és vihar. Ezt a két szélsőséges, ugyanakkor egymással szorosan összekapcsolódó időjárási jelenséget valószínűleg már minden fesztiválozó megtapasztalta életében legalább egyszer. Minden fesztiválunkat elöntötte már a vihar, az égiek legutoljára tegnap sújtottak le Sopronban, ahol a VOLT Fesztivál programjait egy időre fel is kellett függeszteni. 

Na de mit is kell csinálni, amikor beüt a ménkű? Az egyik legnagyobb veszélyt az ideiglenes építmények jelentik. Ezek ugyanis nagy szélben könnyen elmozdulhatnak, ezáltal pedig fokozottan sérülésveszélyesek. Számolni kell azzal is,hogy vészhelyzet esetén a látogatók nem megfelelően reagálnak. Különösen akkor, amikor a tömegnek amúgy sem tiszta a tudata.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szabadtéri rendezvényekre vonatkozó paragrafusa tér ki arra, milyen előírásoknak kell megfelelni egy fesztiválnak. A törvény szerint:

  • a közlekedési útvonalakat ki kell világítani
  • biztosítani kell a menekülő útvonalakat
  • ezeket sötétedés után is jól látható táblákkal kell jelölni
  • ezekről előre kell előre tájékoztatni a látogatókat
  • és gondoskodni kell megfelelő mennyiségű biztonsági személyzetről.

Neked pedig ezekre a dolgokra kell leginkább odafigyelned:

– Maradj nyugodt! A viharok általában nem váratlanul érkeznek, a bejelentést követően még bőven van idő felkészülni és biztonságos helyet keresni. Ha viszont minden előzmény nélkül csap le a vihar, az tömegpánikot okozhat. Ilyenkor keressük meg a menekülési útvonalakat és kövessük a szervezők utasításait! Semmiképp se próbáljunk a helyszínről kiáramló tömeggel szembe haladni, azonos irányba mozogjunk és az szélei felé sodródva hagyjuk el a veszélyzónát!

– Kerüljük el a színpadokat és kordonokat! A fesztiválok általában nagy és lapos területen helyezkednek el. Az ott felépített színpadok és kordonok kiemelkednek eredeti környezetükből, ezáltal pedig vonzzák a villámokat. Úgyhogy vihar esetén messziről kerüljük el ezeket a helyeket! A villámcsapás nem csak a becsapódás helyén, hanem a környékén is károkat okozhat Fa  alá semmiképp se meneküljünk! Nemcsak a villámcsapástól kell tartani, de attól is, hogy ránk zuhan egy letört ág.

– Keressünk menedéket az autóban! Ha sikerül elhagyni a fesztivál területét, akkor ez a legbiztonságosabb megoldás. Az autó ugyanis Faraday-kalitkaként funkcionál villámláskor: mivel fémből készült, külső elektromos erőtér nem hatol be rajta, és mivel sem mágneses tér, sem elektromos tér nincs a belsejében, a bezárt autóban vagy repülőben ülő emberek biztonságban vannak.

– Ha nincs lehetőségünk biztonságos, zárt térre menekülni és a szabad ég alatt várjuk a vihart, akkor kuporodjunk le és guggoló pózban, karunkkal védjük a testünket. Ennek a póznak az alkalmazásával minimalizálhatjuk annak esélyét, hogy belénk csapjon a villám.

Forrás: [Primate.hu]